Skip to main content

Tankning - Knowledgebase / Grund/klient - WinLas Hjälpcenter

Tankning

Authors list

Tankning är ett begrepp som ofta används i relation till WinLas. Vi ska i nedanstående artikel förtydliga vad begreppet tankning innebär samt hur en tankning genomförs.

Tankning vad är det?

Om du någon gång har pratat med WinLas så har du säkert fått höra ordet tankning. Tankning innebär att WinLas hämtar anställningsuppgifter från kundens lönesystem, det är det första steget som sker i en tankning. Detta kallar vi också för tanka steg 1. I tanka steg 2 sker sedan en bearbetning och tolkning av anställningsuppgifterna utifrån olika styrtabeller som kunden tillsammans med WinLas har satt upp vid uppstarten av systemet. Styrtabellerna avgör bland annat om persons anställning ska ge mer än bara anställningstid, tex ska anställningen generera dagar som ligger till grund för företrädesrätt och/eller konvertering? Mer om styrtabellerna hittar du i avsnitt (hänvisning). Efter att steg 2 bearbetat alla inhämtade anställningsuppgifter visas alltid ett protokoll. Protokollet är ett kvitto på att tankningen av steget slutförts. Protokollet kan innehålla information om anställningsuppgifter som behöver granskas närmare, se mer om detta under avsnitt (hänvisning). Steg 3 genomförs efter att steg 2 slutförts, och i detta steg bearbetas arbetade dagar för timanställda. Även i detta steg ges alltid efter protokoll efter att bearbetaningen slutförts. Vanligast är att en kunden tankar steg 1-3, och är därefter klar med en hel tankning. Det kan dock hos vissa kunder finnas ett fjärde steg. Är det fjärde steget aktivt hos er ta för vana att alltid köra även detta steg. För mer information om vad steg 4 gör, se avsnitt hänvisning.


Att genomföra en fullständig tankning

Steg 1 - Hämta filer

Tankningen av WinLas hittar du under menyvalet Arkiv- Tanka WinLas. Det är endast användare med behörighet R1 som kan komma åt menyvalet.

Warning

Om du försöker starta tanka steg 1 och får felmeddelandet Fel: [Microsoft][ODBC Driver Manager] Datakällan hittades inte och ingen standarddrivrutin är angiven innebär det att det saknas ODBC-koppling. ODBC-koppling krävs för att kunna hämta anställningsuppgifter från lönesystemet. Kontakta er IT för vidare hjälp.




Beskriv nedan vad som ska behandlas. Helst inte mer än 200 tecken. Bilder bör alltid inkluderas. GIF kan användas vid kortare moment som visar ett flöde. Om flödet är längre än 5 sek bör film övervägas.

Note

Den här rutan används för att göra förtydliganden. Exempelvis “En användare kan ha flera behörighetsroller. WinLas ser du hellre glaset halvfullt än halvtomt, vilket innebär att användare får de högre behörigheterna utifrån varje enskild behörighet. Exempel skulle vara om användare både har en roll som får söka personal i förvaltningen och en roll som får söka i hela organisationen. Användaren får då söka i hela organisationen.”

Example

Den här rutan används för att visa ett exempel på hur man kan gö


Fick du svar på din fråga?